Σε ασφυκτικό κλοιό οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Σε ασφυκτικό κλοιό οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Αρ. Πρωτ. 2915/15.12.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, οι επιχειρήσεις των οποίων οδηγούνται σε αφαίμαξη, εξαιτίας της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Οι επιχειρηματίες, προκειμένου να λάβουν χρήματα που τους οφείλονται από το δημόσιο, ώστε να τους δοθεί φορολογική ενημερότητα, έρχονται αντιμέτωποι με τον αναγκαστικό συμψηφισμό για οφειλές τους προς το δημόσιο, οι οποίες ωστόσο είναι ήδη ρυθμισμένες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην λαμβάνουν τα χρήματα που τους οφείλονται, τη στιγμή μάλιστα που στην αγορά υπάρχει έλλειψη ρευστού και  οι επιχειρήσεις μοιραία να οδηγούνται σε σταδιακό αφανισμό.

Η στάση αυτή του αρμόδιου Υπουργείου έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στους επιχειρηματίες, τους οποίους αναγκάζει να δεχτούν συμψηφισμό των χρημάτων που τους οφείλονται από το δημόσιο και των ήδη ρυθμισμένων ποσών για οφειλές δικές τους προς το δημόσιο, έτσι ώστε να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις μετά βίας επιβιώνουν, η αγορά έχει στεγνώσει, η ύφεση της οικονομίας ολοένα και βαθαίνει, τα φοροεισπρακτικά μέτρα πολλαπλασιάζονται, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν σήμα κινδύνου. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα με τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που ήδη έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους;

Απάντηση Υπουργείου